Sfaturi privind modul de viață pentru prevenirea sau reducerea progresiei miopiei
Dacă știm că stilul de viață este responsabil cel puțin parțial de apariția miopiei, atunci trebuie să intervenim, să educăm și să îl corectăm.
Câteva măsuri simple în viața de zi cu zi pot fi utile în prevenirea sau reducerea progresiei miopiei.
Copiii nu trebuie să evite lucrul la aproape, dar este bine să facă pauze regulate, să mențină o distanță de citit corectă (25 cm sau un antebraț) fără a înclina capul și să alterneze cititul cu privitul la distanță.
Folosirea ecranelor apropiate ar trebui evitată pentru copiii sub 2 ani, limitată la maximum 1 oră/zi pentru copiii până în 5 ani și la maximum 2 ore/zi până în 12 ani.
Încă un aspect interesant este relevat de un studiu de 23 de ani efectuat de Pärssinen, care arată o progresie mai mare a miopiei la copiii care citesc așezat și mai mică la cei care citesc stând culcat.
Poate cea mai ușoară și puțin costisitoare acțiune este să mărim timpul petrecut în aer liber. Asta depinde de disponibilitatea părinților și bunicilor sau de cât de scumpă e bona.
Orice oră suplimentară pe săptămână reduce riscul de miopie cu 2%, iar dacă extindem timpul petrecut săptămânal afară de la 0-5 ore la peste 14 ore (în medie cel puțin 2 ore pe zi), riscul de a deveni miop scade cu aproximativ 33%, ceea ce este semnificativ. Timpul petrecut afară are influență mai mare asupra prevenirii miopiei decât asupra reducerii progresiei ei.
De aceea, trebuie să acționăm când copilul este cât mai mic. Totuși, ultimele cercetări au arătat că timpul petrecut afară ajută și la scăderea vitezei de progresie a miopiei și de alungire a axului la copiii miopi.
Eficiența vitaminei D în managementul miopiei nu este demonstrată încă. Totuși, unele studii au raportat un nivel mai scăzut de vitamina D la miopi decât la non-miopi, și cum timpul insuficient petrecut în aer liber duce la carență, se recomandă testarea 25-OH vit D în sânge.
Pe lângă timpul petrecut afară, este importantă și iluminarea interioară. Studii efectuate în China arată că îmbunătățirea iluminării în clase de la 100 la 500 luxi și timpul petrecut în interior cu lumină cu intensitate peste 3000 de luxi au efecte pozitive asupra apariției și reducerii progresiei miopiei. În același timp, s-a constatat că sursele de iluminare cu LED (light emitting diodes) au efect contrar. De aceea, în Franța se recomandă evitarea folosirii LED-urilor în spații frecventate de copii și chiar limitarea vânzării acestora pentru uz casnic.
Tag Here