Pe lângă corecția vederii (prescrierea de ochelari), care este cel mai des solicitată de pacient, consultația include întotdeauna examinarea polului anterior și a polului posterior și măsurarea tensiunii oculare, pentru detectarea precoce a eventualelor afecțiuni oculare sau generale.
Primul consult oftalmologic este recomandat după vârsta de 6 luni pentru toți copiii aparent sănătoși, dar în special pentru cei cu antecedente familiale (purtători de ochelari, strabisme). Următorul consult se recomandă între 3 și 5 ani. Totuși, dacă observi orice aspect anormal al ochilor copilului chiar imediat după naștere, mergeți imediat la medicul oftalmolog. Defectele vederii pot trece ușor neobservate la copii, ei neavând termen de comparație pentru a se plânge de vederea slabă.
Netratarea disfuncțiilor vederii poate duce la ambliopie, care după vârsta de 8-9 ani nu mai poate fi corectată. În cabinetele noastre beneficiază de consult complet copiii de toate vârstele. Pe lângă corecția vederii (prescrierea de ochelari), care este cel mai des solicitată de pacient, consultația include întotdeauna examinarea polului anterior și a polului posterior și măsurarea tensiunii oculare, pentru detectarea precoce a eventualelor afecțiuni oculare sau generale.
Prescrierea corectă a lentilelor de contact, pe baza probelor, este esențială pentru confortul și sănătatea ochilor tăi.
La Focus Optic, pe lângă alegerea lentilelor potrivite și prescrierea dioptriilor, facem examenul complet al ochiului pentru a exclude afecțiunile care ar putea afecta portul lentilelor de contact sau chiar vederea.
Pentru probe dispunem de lentile de contact de la toți producătorii consacrați.
Miopia progresează cel mai rapid la copilul mic de 6-10 ani, dar poate crește chiar până la 40 de ani, favorizată de lucrul prelungit la aproape. Acum există metode de reducere a progresiei miopiei, care se adresează atât copilului cât și adultului.
Lentilele de contact moi multifocale și ortokeratologice pot reduce progresia miopiei cu până la 50%. Lentilele moi multifocale se aplică dimineața și pot fi purtate întreaga zi, iar lentilele ortokeratologice sunt purtate noaptea și asigură vedere clară toată ziua fără ochelari.
Lentilele de contact pot determina o îmbunătățire spectaculoasă a vederii chiar în cele mai avansate cazuri de keratoconus.
Astăzi, pe lângă lentilele „clasice” corneene rigide gaz permeabile (RGP), sunt disponibile și lentile moi, hibride și lentile rigide sclerale și semisclerale, concepute special pentru îmbunătățirea confortului pacienților cu keratoconus.
Înainte de a apela la transplant cornean sau la alte intervenții chirurgicale ireversibile, merită să încerci corecția vederii cu lentile de contact!
Diagnosticul precoce îl stabilim pe baza măsurătorilor cu tomograful cornean Pentacam AXL.
În optică avem o selecție bogată de rame, dintre care o poți alege pe cea potrivită pentru tine. Lentilele sunt de la producători consacrați și pot fi monofocale, de calculator, progresive sau regresive, cu tratament antireflex sau fotocromatice.
De asemenea, dispunem și de lentile cu blue-control care protejează ochii împotriva expunerii îndelungate la lumina albastră emisă de ecranul telefonului, computerului sau al tabletei. Această expunere repetată poate avea efecte negative precum oboseala, stresul ocular sau chiar insomnie.