Blog Details

August 27, 2024

Influența factorilor de mediu asupra miopiei

Dintre factorii de mediu, timpul petrecut afară în lumină naturală are cea mai mare influență. În grafic se observă că, indiferent de timpul petrecut la aproape, dacă timpul petrecut afară este mare (coloanele din plan apropiat), riscul de miopie este mai mic. Mai puțin de 90 de minute pe zi petrecute afară cresc riscul de 2-3 ori.

Creșterea timpului petrecut afară este mai eficientă în prevenirea debutului miopiei decât în reducerea progresiei miopiei odată instalată. Efectul protectiv nu este asociat și cu exercițiul fizic.



Mecanismul prin care timpul petrecut afară influențează miopia nu este pe deplin clarificat. Efectul benefic s-ar putea datora intensității luminii, expunerii la lumina cu lungime de undă scurtă (360-400 nm) sau expunerii la ultraviolete care lipsesc în interior și ar putea avea rol protector. Există un studiu care a comparat copii care au purtat lentile de contact cu același design, un grup cu protecție la UV, altul fără protecție. Progresia miopiei a fost mai mare în grupul CU PROTECȚIE UV.

Un alt factor implicat este felul în care se produce defocusarea retiniană indusă de structurile tridimensionale exterioare. Mediul construit, atât interior cât și exterior, are caracteristici spatiale similare filtrelor de difuziune folosite în studiile pe animale pentru a induce miopia de deprivare. Efectul protector pare a fi mediat de eliberarea de dopamină în retină sub influența luminii, care inhibă alungirea axului.

Efortul îndelungat la aproape poate influența apariția și progresia miopiei. Petrecerea a mai mult de 3 ore la aproape, în afara orelor de școală, crește riscul de miopie de 2.6 ori, numai când este asociat cu timpul redus petrecut afară. Distanța sub 20 cm, cititul continuu peste 45 de minute și capul înclinat au fost asociate cu o progresie mai mare a miopiei.

Mecanismele care leagă educația de miopie pot fi legate de semnalele de defocusare centrală și periferică și lagul acomodativ care stimulează creșterea ochiului.

O ipoteză ar fi că scrisul negru pe fond alb stimulează excesiv calea OFF retiniană. Textul alb pe fond negru are un efect opus, stimulând calea ON la nivelul retinei. La tineri, coroida se subțiază după 1 oră de citit text negru pe fond alb și se îngroașă când citesc text alb pe fond negru. Studii anterioare au arătat că, în condiții experimentale, coroida mai subțire este asociată cu dezvoltarea miopiei, iar îngroșarea coroidei cu inhibarea miopiei. Ca urmare, cititul scrisului alb pe ecran negru pe tabletă sau e-book ar putea inhiba miopia.

Timpul petrecut la aproape și anii de educație determină un risc de miopie mai mare decât factorii genetici singuri.

Dispozitivele digitale fac deja parte din viața de zi cu zi și sunt asociate cu lucrul la aproape, cu care este corelată miopia. Totuși, datorită faptului că prevalența miopiei a înregistrat o creștere semnificativă înainte ca acestea să devină omniprezente, nu se poate trage o concluzie clară despre influența timpului petrecut la ecrane asupra miopiei. În plus, pentru că utilizarea acestora favorizează stilul de viață la interior, este greu de spus dacă efectul lor este unul primar sau secundar. Totuși, se consideră că creșterea disponibilității dispozitivelor digitale și a utilizării lor pentru recreere de către copiii foarte mici poate contribui la apariția și progresia miopiei.
Tag Here

Leave a comment