Prescrierea lentilelor de contact

Prescrierea lentilelor de contact

Lentila „cea mai buna” este cea care ti se potriveste tie. Prescrierea se bazeaza pe proba lentilei pe care urmeaza sa o cumperi. Nu sunt importante doar cifrele de pe ambalaj (dioptrie, raza, diametru), ci si designul si materialul fiecarei lentile. Asa cum nu iti cumperi pantofi fara sa-i probezi, nici lentilele de contact nu ar trebui cumparate altfel….

In urma consultului ti se va recomanda lentila potrivita, impreuna cu tipul de port adecvat si cu modalitatea de intretinere. La proba avem lentile de la toti productorii consacrati.

Consultul pentru prescrierea LC cuprinde pe langa prescrierea dioptriilor, care este similara cu cea pentru ochelari, examenul polului anterior al ochiului pentru a exclude anumite afectiuni (blefarite, conjunctivite) care neglijate ar duce la intoleranta la portul lentilelor sau ar putea chiar sa puna in pericol vederea ( de exemplu prin extinderea infectiei la cornee).

Alegerea initiala a lentilei de proba se face in functie de modalitatea de purtare pe care o doreste pacientul (ocazional, zilnic sau continuu = 30 de zile si nopti), de activitatile si nevoile lui, precum si de carateristicile si masuratorile ochilor. Odata stabilita lentila potrivita in urma aplicarii ei pe ochi si a examinarii la microscop a adaptarii, pacientul poate comanda doar lentila probata si acceptata de prescriptor si de purtator. Prescriptia finala cuprinde – pe langa dioptrie, raza si diametru – si numele lentilei, definind astfel atat designul, cat si materialul.

Proba se face pe fiecare ochi. „Printre pacientii mei, nu putini sunt cei care au lentile cu parametri diferiti sau chiar branduri diferite pe cei doi ochi, in functie de caracteristicile fiecaruia.” Experienta si cunoasterea in detaliu a caracteristicilor de design si de material este cea care il ajuta pe prescriptor, in stransa colaborare cu pacientul sa  aleaga cea mai potrivita lentila. De aceea uneori sunt necesare mai multe vizite, mai multe probe, pentru a gasi cea mai buna varianta, astfel incat pacientul sa poata purta lentilele confortabil cat timp isi doreste, fara sa le simta pe ochi.

In plus, desi nu e strict legat de prescrierea de lentile de contact, avand in vedere ca majoritatea purtatorilor de lentile de contact sunt miopi, acestia ar trebui sa faca anual examenul retinei pentru a verifica riscul de dezlipire de retina si al altor afectiuni favorizate de miopie. Acest examen trebuie efectuat cu dilatarea pupilei, chiar daca este mai neplacut si dureaza mai mult (determina incapacitatea de a citi si fotofobie 2-3 ore dupa consult).

Prescrierea corecta a lentilelor de contact, pe baza probelor, este esentiala pentru confortul si sanatatea ochilor tai. Nu cumpara lentile de contact fara sa le fi probat anterior!

Leave a Comment