Prescrierea lentilelor de contact

Lentila „cea mai buna” este cea care ti se potriveste tie. Prescrierea se bazeaza pe proba lentilei pe care urmeaza sa o cumperi. Nu sunt importante doar cifrele de pe ambalaj (dioptrie, raza, diametru), ci si designul si materialul fiecarei lentile. Asa cum nu iti cumperi pantofi fara sa-i probezi, nici lentilele de contact nu ar trebui cumparate altfel.

In urma consultului ti se va recomanda lentila potrivita, impreuna cu tipul de port adecvat si cu modalitatea de intretinere. La proba avem lentile de la toti productorii consacrati.

Consultul pentru prescrierea lentilelor de contact cuprinde pe langa prescrierea dioptriilor, care este similara cu cea pentru ochelari, examenul polului anterior al ochiului pentru a exclude anumite afectiuni (blefarite, conjunctivite), care neglijate ar duce la intoleranta la portul lentilelor sau ar putea chiar sa puna in pericol vederea – de exemplu prin extinderea infectiei la cornee.

Alegerea initiala a lentilei de proba se face in functie de modalitatea de purtare pe care o doresti (ocazional, zilnic sau continuu = 30 de zile si nopti), de activitatile si nevoile tale, precum si de carateristicile si masuratorile ochilor. Odata stabilita lentila potrivita in urma aplicarii ei pe ochi si a examinarii la microscop a adaptarii, o poti comanda, iar prescriptia finala cuprinde – pe langa dioptrie, raza si diametru – si numele lentilei, definind astfel atat designul, cat si materialul.

Proba se face pe fiecare ochi. „Printre pacientii mei (n.r. Dr. Goicea), nu putini sunt cei care au lentile cu parametri diferiti sau chiar branduri diferite pe cei doi ochi, in functie de caracteristicile fiecaruia.”

„Experienta si cunoasterea in detaliu a caracteristicilor de design si de material este cea care ma ajuta (n.r. Dr. Goicea), in stransa colaborare cu pacientul, sa  aleg cea mai potrivita lentila. In unele cazuri pot fi necesare mai multe probe in mai multe vizite, pentru a gasi cea mai buna varianta, astfel incat pacientul sa poata purta lentilele confortabil cat timp isi doreste, fara sa le simta pe ochi.”

„In plus, desi nu e strict legat de prescrierea de lentile de contact, avand in vedere ca majoritatea purtatorilor de lentile de contact sunt miopi, recomandarea mea (n.r. Dr. Goicea) este ca acestia sa faca anual examenul polului posterior pentru a verifica riscul de dezlipire de retina si al altor afectiuni favorizate de miopie. Acest examen trebuie efectuat cu dilatarea pupilei, chiar daca este mai neplacut si dureaza mai mult (determina incapacitatea de a citi si fotofobie 2-3 ore dupa consult).”

Prescrierea corecta a lentilelor de contact, pe baza probelor, este esentiala pentru confortul si sanatatea ochilor tai. Nu cumpara lentile de contact fara sa le fi probat anterior!